Слідкуйте за нами у Facebook

Шляхами князівського роду Сангушків

«Віртуальна подорож шляхами князівського роду Сангушків — відкриваємо нові сторінки спільної української та польської історії» — саме таку назву має проєкт, який втілюють у життя за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща — Білорусь — Україна 2014–2020 Європейського Інструменту Сусідства

Сергій НАУМУК

Цей проєкт упроваджують на територіях Волинської області та Люблінського воєводства. Головною його метою є сприяння використанню культурно-історичної спадщини транскордонного регіону для збільшення туристичного потенціалу та привабливості. Згідно з ним планується спільний тематичний транскордонний туристичний маршрут, який би популяризував історико-культурні пам’ятки Волині та Люблінщини.

У його рамках досліджено діяльність князів Сангушків на Волині, вивчено генеалогію роду. Було визначено кілька пам’яток на території області, які безпосередньо пов’язані із діяльністю цієї князівської родини. Йдеться про Миколаївський монастир в селі Мильці Старовижівського району, який довгий час був родовою усипальницею Сангушків, каплицю Домініканського костелу в Камені-Каширському, Василівську церкву та Успенський собор у Володимирі-Волинському.

Минулого тижня цільові групи проєкту, а саме журналісти, музейники та представники туристичної галузі відвідали згадані місця, дізналися про історію цих сакральних об’єктів та яким чином вони пов’язані із родом Сангушків. Відбувся візит і в село Яревище Старовижівського району, де у XV–XVI століттях існував монастир, фундатором якого був князь Олександр Сангушко. Монастир не зберігся до наших днів. Проте у 2015 році археологи визначили місце розташування давньої обителі.

— У рамках проєкту, окрім іншого, було створено вебсайт та мобільний додаток, видано туристичний путівник. Вважаємо, що ці заходи покращать обізнаність жителів Волині та Люблінщини про історико-культурну спадщину та сприятимуть підвищенню туристичного потенціалу Волині, — зазначила менеджер проєкту Наталія Кролік.


Джерело: «Волинь-нова»